Gratis Verzending! Dezelfde dag verzonden! | Voor 16:00 besteld = Vandaag verzonden.

Handgebaren Boeddha Beelden Betekenis

Handgebaren Boeddha Beelden Betekenis

 

Als potentiële koper van een Boeddhabeeld is het belangrijk om de betekenis achter de verschillende handgebaren te begrijpen. De handgebaren, ook wel mudra's genoemd, zijn symbolisch en dragen elk een specifieke boodschap uit. In dit artikel zullen we de betekenis van tien veelvoorkomende handgebaren van Boeddhabeelden bespreken.

 

1. Abhaya Mudra - Angstloosheid en bescherming

Het Abhaya mudra wordt afgebeeld met de rechterhand omhoog geheven, met de palm naar buiten gericht en vingers gestrekt. Deze mudra symboliseert moed, bescherming en vrijwaring van angst. Het staat voor het vermogen om negatieve energieën af te weren.

 

2. Dhyana Mudra - Meditatie en concentratie

Dhyana mudra wordt gekenmerkt door samengevouwen handen op de schoot of in de schoot rustend met duimen die elkaar raken of overlappen. Deze mudra vertegenwoordigt meditatie, innerlijke rust en concentratie. Het benadrukt het belang van introspectie en geestelijke ontwikkeling.

 

3. Varada Mudra - Offer en vrijgevigheid

De Varada mudra wordt afgebeeld met de rechterhand naar beneden gericht en de palm open, alsof er iets wordt aangeboden. Deze mudra symboliseert vrijgevigheid, compassie en het geven van zegeningen aan anderen. Het staat voor het verlangen om anderen te helpen en geluk te verspreiden.

 

4. Bhumisparsha Mudra - Getuige zijn van de verlichting

Bhumisparsha mudra wordt uitgebeeld door de rechterhand naar beneden te richten met de vingers wijzend naar de grond, terwijl de linkerhand op schoot rust. Deze mudra vertegenwoordigt Boeddha's moment van verlichting onder de Bodhi boom, waarbij hij getuige was van zijn eigen spirituele transformatie.

 

5. Vitarka Mudra - Onderwijzen en wijsheid delen

Vitarka mudra wordt gekenmerkt door een cirkelvormig gebaar gemaakt met duim en wijsvinger, terwijl de andere drie vingers omhoog wijzen. Deze mudra symboliseert kennis, intellectuele discussie en het overdragen van wijsheid aan anderen. Het staat voor Boeddha's rol als leraar.

 

6. Dharmachakra Mudra - Verkondigen van de leer

Dharmachakra mudra wordt afgebeeld door de handen naar elkaar toe te brengen, waarbij duimen en wijsvingers elkaar raken om een cirkel te vormen. Deze mudra symboliseert het begin van Boeddha's leer, het verkondigen van de Dharma en het verspreiden van spirituele wijsheid.

 

7. Anjali Mudra - Groet en respect

Anjali mudra wordt gekenmerkt door handpalmen tegen elkaar aan te plaatsen voor de borst, vaak vergezeld van een lichte buiging. Deze mudra symboliseert respect, eerbetoon en devotie. Het wordt gebruikt als groet aan Boeddha of als gebaar van dankbaarheid.

 

8. Karana Mudra - Uitdrijven van negatieve energie

Karana mudra wordt afgebeeld met de hand omhoog gestrekt met de palm naar buiten gericht en de wijs- en middelvinger omhoog wijzend. Deze mudra symboliseert het uitdrijven van negatieve energieën, bescherming tegen kwaad en het wegnemen van obstakels op het spirituele pad.

 

9. Varuna Mudra - Harmonie en balans

Varuna mudra wordt gekenmerkt door de rechterhand in een komvormige positie te houden terwijl deze op schoot rust, terwijl de linkerhand ondersteunend is op kniehoogte. Deze mudra vertegenwoordigt harmonie, evenwicht en innerlijke stabiliteit.

 

10. Samadhi Mudra - Verbinding met het goddelijke

Samadhi mudra wordt afgebeeld met de handen rustend op de schoot, waarbij de rechterhand bovenop ligt. Deze mudra symboliseert diepe meditatie en is bedoeld om een staat van samadhi, eenwording met het goddelijke, te bereiken.

Door de betekenis achter deze tien handgebaren te begrijpen, kunt u een Boeddhabeeld kiezen dat past bij uw spirituele behoeften en intenties. Elk gebaar draagt zijn eigen symbolische kracht en kan dienen als inspiratie voor uw persoonlijke groei en ontwikkeling.

Onthoud dat het belangrijk is om respectvol om te gaan met Boeddhabeelden en hun symboliek. Plaats ze op een geschikte plek in uw huis of tuin en behandel ze met zorg.

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de betekenis van handgebaren van Boeddha beelden. Mocht u nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het vinden van het juiste Boeddhabeeld, aarzel dan niet om contact op te nemen.